wtorek, 23 czerwca 2015

Herbatniki cytrynowe (z mąką kukurydzianą) // (k)izi kuki (easy cookie)


Najprostsze herbatniki pod słońcem. Są wyjątkowo kruche dzięki żółtkom i mące kukurydzianej. Smak cytryny nie jest dominujący, ale wyczuwalny. Mają wspaniały żółty kolor. Idealne na pochmurne dni.
Przepis z magazynu Kuchnia.

/ok 50 sztuk:/
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 4 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli

Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową na jasny krem. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm (możemy użyć wałka z wzorkami/stempelka), wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut, aż się zrumienią.
Prześlij komentarz