Najprostsze herbatniki pod słońcem. Są wyjątkowo kruche dzięki żółtkom i mące kukurydzianej. Smak cytryny nie jest dominujący, ale wyczuwalny. Mają wspaniały żółty kolor. Idealne na pochmurne dni.
Przepis z magazynu Kuchnia.
/ok 50 sztuk:/
- 200 g masła
- 150 g cukru
- skórka otarta z 2 cytryn
- 4 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową na jasny krem. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm (możemy użyć wałka z wzorkami/stempelka), wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut, aż się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz