poniedziałek, 27 lipca 2015

Chlebek kakaowy z cukinią


Niecodzienne połączenie cukinii w kakaowym cieście.
Niesamowicie szybki i prosty sposób na deser z dodatkiem warzyw.
Teraz, kiedy sezon na cukinię w pełni.

Źródło inspiracji: SimplyRecipes

/1 keksówka/
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki dobrej jakości kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 90 g miękkiego masła

Mąkę, kakao i sodę wymieszać.
W drugim naczyniu (dużym) zmiksować masło, cukier i jajko.
Następnie do mokrych składników dodać cukinię i zamieszać do połączenia składników.
W trzech partiach dosypywać suche składniki.

Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach przez około 50 minut.

Prześlij komentarz