poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasteczka ryżowe



Ulubione ciasteczka wielu osób. Podobnie jak kocie oczka są w moim domu zawsze! Pojawiły się równocześnie i są poniękąd bliźniaczo traktowane :) Bezglutenowe, idealne dla dzieci! Zmieniłam nieco proporcje w związku z tym, że teraz opakowania kleiku ryżowego są dużo mniejsze niż parenaście lat temu. Polegam gorąco!!!


/Około 30 ciasteczek/
  • opakowanie kleiku ryżowego (170g)
  • pół szklanki cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160g miękkiego masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć)
  • 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia
  • ulubiona konfitura do nadziania

*Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temoeratury pokojowej

Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ja zazwyczaj używam do tego rąk, ale można się wspomóc mikserem ;)
Formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i robić w nich wgłębienia palcem.
Wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piec do zrumienienia (około 20 minut; ja piekę w starym piecyku bez regulacji temperatury, druga blacha piecze mi się zdecydowanie szybciej).

Po ostudzeniu nałożyć konfiturę.

W wersji z sezamem zamiast kokosa i cukrem brązowym:
Prześlij komentarz