środa, 6 maja 2015

Babeczki jogurtowo-cytrynowe


To ostatnio jeden z ulubionych wypieków u mnie! Nie za słodkie, miękkie, długo utrzymujące świeżość babeczki. Jogurt, olej i sok z cytryny sprawiają, że pozostają długo smaczne. Wypróbowałam także z pomarańczą, mandarynką i limonką. *Zdarzyło mi się też pomieszać (sok z cytryny, skórka z pomarańczy; sok z połowy pomarańczy, skórka z limonki). Za każdym razem lekko się różniące, jednak równie pyszne! Robi się je w mgnieniu oka. Idealne do upieczenia w środku tygodnia (i nie tylko;)

(to mocno zmodyfikowany przepis Nigelli)
/10 babeczek/

  • 150g jogurtu naturalnego 
  • 60ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • sok i skórka z cytryny*
  • 150g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g cukru 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka, olej, jogurt i sok z cytryny roztrzepać w jednej misce.
W drugiej wymieszać mąkę, sodę, cukier oraz skórkę cytrynową.
Połączyć zawartość obu naczyć i przekładać do wyłożonej papilotkami formy.

Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut.
Prześlij komentarz