poniedziałek, 25 maja 2015

Różyczki na Dzień Matki

Wszystkim Mamom na Świecie i we Wszechświecie najcieplejsze i najserdeczniejsze życzenia!
Obyście cieszyły się jak najlepszym zdrowiem, dostrzegały swoje piękno każdego dnia i czuły się kochane. Wszystkiego dobrego!

Z okazji Dnia Matki szczególnie polecam różane różyczki. Przepis cytuję za Dorotą.
Ciasteczka są wspaniałe. Woda różana daje wspaniały aromat, dzięki czemu zwykłe maślane ciasteczka zmieniają swój charakter. Można je śmiało sprezentować mamie (i nie tylko).

Składniki na około 20 sztuk:
  • 180 g masła, zimnego
  • 150 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki wody różanej (lub ekstraktu z wanilii) lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.*
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 - 8 cm (nie większe). Układać je po 4, jak na załączonym zdjęciu. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia; jeśli blaszka jest nieprzywierająca papier można pominąć.
Prześlij komentarz