niedziela, 24 maja 2015

Orkiszowe babeczki brownie z wiśniami BEZ DODATKU CUKRU




Eksperymentowałam z brownie wiele razy. To jeden z efektów moich wariacji. Polecam szczególnie osobom, które ograniczają cukier a uwielbiają czekoladę. Inspirowałam się tym przepisem, który jest bardzo dobry! Wiele razy piekłam w wersji oryginalnej z malinami, wiśniami, truskawkami, jagodami...


/Składniki na 9 babeczek:/
  • 100 g gorzkiej/deserowej czekolady*
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g mąki (pszennej/orkiszowej/orkiszowej razowej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiśnie (po 2-3 na babeczkę)

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Dodać jajka i wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
Wszystko dokładnie wymieszać i przekładać do papilotek.
Do każdej babeczki powciskać po 2-3 wiśnie.
Piec w 180 stopniach około 20 minut.

Babeczki powinny się ściąć na wierzchu. Kiedy powstanie "skorupka" to znak, że należy je wyjąć z piekarnika.

Można podać z bitą śmietaną i miętą lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)




Prześlij komentarz