środa, 13 maja 2015

RABARBAR, najprostsze babeczki



Uwielbiam rabarbar <3
Wiem, że nie wszyscy lubią owoce w cieście (choć podobno rabarbar nie jest zaliczany do owoców). Ja na pewno nie należę do tego grona. Czekolada i maliny, wanilia i rabarbar, jabłka i cynamon, truskawki i kardamon... etc. Do wszystkiego znajdzie się odpowiedni owoc. Można też tak jak w tym przepisie, czyli NAJPROŚCIEJ. Często bywa, że jest to jednoznaczne z NAJLEPIEJ. Bywa i NAJSZYBCIEJ. Tak jest w tym przypadku! Wystarczy, że wyjmiesz wcześniej masło, aby się ogrzało do temperatury pokojowej i wszystko zrobisz w parę minut (plus pieczenie :)

na podstawie tego przepisu
/Składniki na 6 babeczek/
  • dwie duże łodygi rabarbaru (umyte i obrane)
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (to ważne!), na posypkę

Miękkie masło utrzeć z cukrem.
Dodać jajka i ponownie utrzeć.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do papilotek i powciskać w nie rabarbar.
Wierzch posypać brązowym cukrem
Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić i wcinać!


Prześlij komentarz