Tak już bywa, że kiedy rabarabaru jest w nadmiarze to żal nic z nim nie zrobić.
Były babeczki, babeczki drożdżowe i przyszedł czas na ciasto. Proste, drożdżowe, domowe, długo zachowujące świeżość. Wspaniałe!
/Składniki na 2 niewielkie keksówki:/
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru (w tym waniliowy, najlepiej domowy)
- 50 g masła, stopionego i ostudzonego
- 200 ml mleka, letniego
- 3 żółtka
- 20 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
- szczypta soli
- 3-4 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone na kawałeczki
- 1 łyżka cukru brązowego na posypkę
Drożdże zalać częścią letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Dodać łyżkę mąki i poczekać 15-20 minut. Dodać pozostałą część mleka, mąkę, masło i zółtka. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na około godzinę do podrośnięcia.
Po godzinie ciasto przełożyć do keksówek i powciskać kawałeczki obranego rabarbaru. Posypać cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
Ostudzić i zajadać.
Ciasto jest świeże i pyszne nawet na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz