sobota, 30 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, najprostsze







Tak już bywa, że kiedy rabarabaru jest w nadmiarze to żal nic z nim nie zrobić.
Były babeczki, babeczki drożdżowe i przyszedł czas na ciasto. Proste, drożdżowe, domowe, długo zachowujące świeżość. Wspaniałe!

/Składniki na 2 niewielkie keksówki:/
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (w tym waniliowy, najlepiej domowy)
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 200 ml mleka, letniego
  • 3 żółtka
  • 20 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych) 
  • szczypta soli

  • 3-4 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone na kawałeczki
  • 1 łyżka cukru brązowego na posypkę

    Drożdże zalać częścią letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Dodać łyżkę mąki i poczekać 15-20 minut. Dodać pozostałą część mleka, mąkę, masło i zółtka. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na około godzinę do podrośnięcia.

    Po godzinie ciasto przełożyć do keksówek i powciskać kawałeczki obranego rabarbaru. Posypać cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
    Ostudzić i zajadać.

    Ciasto jest świeże i pyszne nawet na drugi dzień.
Prześlij komentarz