niedziela, 23 kwietnia 2017

Serowe poduszki z brzoskwiniami

  • 100 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru (np. z prawdziwą wanilią)
  • 1 szklanka mąki pszennej

    WSZYSTKO W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
dodatkowo:
  • mąka, do podsypywania
  • brzoskwinie, posiekane na drobne kawałki (mogą być z syropu)
  • żółtko, do posmarowania wierzchu
  • cukier kryształ, na posypkę

    W misie miksera umieścić twaróg, masło, mąkę i cukier.
    Zagnieść na gładką masę lub wspomóc się mikserem/blenderem.
    Z ciasta uformować kulę, którą można schłodzić, żeby się lepiej wałkowała.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt (ja robię kilka mniejszych prostokątów) i wzdłuż dłuższego boku układać kawałeczki brzoskwiń.
    Zawinąć ciasto tak, aby brzoskwinie się "schowały" i ucinać pojedyncze poduszeczki.
    Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
    Posypać grubym cukrem i piec w 170 stopniach około 20 minut, aż będą rumiane.
Prześlij komentarz