Serowe poduszki z brzoskwiniami
- 100 g twarogu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru (np. z prawdziwą wanilią)
- 1 szklanka mąki pszennej
WSZYSTKO W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
dodatkowo:
- mąka, do podsypywania
- brzoskwinie, posiekane na drobne kawałki (mogą być z syropu)
- żółtko, do posmarowania wierzchu
- cukier kryształ, na posypkę
W misie miksera umieścić twaróg, masło, mąkę i cukier.
Zagnieść na gładką masę lub wspomóc się mikserem/blenderem.
Z ciasta uformować kulę, którą można schłodzić, żeby się lepiej wałkowała.
Ciasto rozwałkować na prostokąt (ja robię kilka mniejszych prostokątów) i wzdłuż dłuższego boku układać kawałeczki brzoskwiń.
Zawinąć ciasto tak, aby brzoskwinie się "schowały" i ucinać pojedyncze poduszeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Posypać grubym cukrem i piec w 170 stopniach około 20 minut, aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz