wtorek, 18 kwietnia 2017

Serniczki z zieloną herbatą


Orzeźwiające, wiosenne, smaczne i piękne.
Zainspirowana TYM PRZEPISEM oraz KOLOREM ROKU 2017 wg Pantone.

  • 600 g twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie *
  • 50 ml śmietany kremówki 36% *
  • 3 duże jajka *
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki herbaty matcha, przesianej
  • otarta skórka z 1 ekologicznej cytryny

    * Miałam więcej sera, więc powiększyłam nieco porcję.
    Użyłam: 750 g twarogu, 75 ml śmietanki i 4 jajka. Reszta jak wyżej.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misie miksera umieścić twaróg, kremówkę, jajka, cukier, herbatę, skrobię ziemniaczaną, skórkę otartą z cytryny i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.
    Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy (ja używam do tego blendera). Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo. 
    Piec w temperaturze 160°C przez około 25 - 28 minut.
    Wyjąć, wystudzić, schłodzić.
Prześlij komentarz