Zainspirowana TYM PRZEPISEM oraz KOLOREM ROKU 2017 wg Pantone.
- 600 g twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie *
- 50 ml śmietany kremówki 36% *
- 3 duże jajka *
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki herbaty matcha, przesianej
- otarta skórka z 1 ekologicznej cytryny
* Miałam więcej sera, więc powiększyłam nieco porcję.
Użyłam: 750 g twarogu, 75 ml śmietanki i 4 jajka. Reszta jak wyżej.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić twaróg, kremówkę, jajka, cukier, herbatę, skrobię ziemniaczaną, skórkę otartą z cytryny i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.Piec w temperaturze 160°C przez około 25 - 28 minut.
Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy (ja używam do tego blendera). Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.
Wyjąć, wystudzić, schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz