Niesamowity wypiek!
Muszę przyznać, że awokado mnie zaskakuje coraz bardziej :) I to zaskakuje pozytywnie!
Bez dodatku cukru (zastępujemy go syropem klonowym/agawą/miodem), bezglutenowe z dużą ilością kakao, awokado i jabłkami. Miękkie, puszyste i wspaniałe.
Polecam gorąco!
Przepis ze strony ofemin.
- 1 duże awokado
- 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego (dałam jasny syrop z agawy, można dać miód)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (dałam kasztanową, polecam też ryżową)
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
- 1/4 łyżeczki soli morskiej (pominęłam)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Zblenduj awokado z musem jabłkowym, syropem klonowym i wanilią. Powstałą masę przełóż do dużej miski i ubij w jajach. Dodaj mąkę kokosową, kakao w proszku, sól morską i sodę oczyszczoną, a następnie mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym i dodaj ciasto. Piecz w piekarniku przez 25 minut. Pozostawi do ostygnięcia na 20 minut przed cięciem na pojedyncze ciasteczka. Trzymaj je na ladzie w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Ja upiekłam moje brownie w formie babeczek.
Użyłam do tego silikonowych foremek, dzięki czemu nie musiałam smarować blachy tłuszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz