O ile nie przepadam za kupnymi ciasteczkami, tak wszystko, co jest z ciastkami Oreo, a nie jest nimi samymi, bardzo mi smakuje. Był już sernik, więc teraz lody.
Bazowałam na moim sprawdzonym przepisie ze śmietanką kremówką i mlekiem skondensowanym.
Zamiast tahini użyłam Milki Oreo. I już!
Składniki na 2 porcje:
- 75 g mleka słodzonego w tubce (1 małe opakowanie)
- 125 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka rumu waniliowego
- 2 kostki czekolady Milka Oreo (dużej, jeśli mamy małą, to 4)
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
Mleko ze śmietanką i rumem blendujemy na gładką masę.
Dodajemy posiekaną czekoladę i krótko blenujemy.
Przekładamy do 2 kokilek (u mnie filiżanki) i mrozimy.
Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.
Jeśli mrozimy dłużej, należy je wyjąc około 30 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz