Przepis podaje, że to porcja dla 8 osób (pojęcie względne)
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 30 miut
- 250 g czekolady 70%
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 30 g zmielonych migdałów
- 4 łyżki Amaretto
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 150 g śmietany 36%
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka amaretto
- masło i mąka do wysmarowania formy (pominęłam, ponieważ piekłam w formie ceramicznej)
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wysmaruj masłem tortownicę. Oprósz ją mąką.
2. Pokrusz czekoladę i wrzuć ją do rondla z pokrojonym masłem. Rondelek wstaw do garnka, w którym podgrzałaś wcześniej wodę do 50 stopni C (ja po prostu topię masło z czekoladą na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliło). Poczekaj, aż czekolada się stopi. Wymieszaj masło z czekoladą na gładką masę, dodaj amaretto i migdały, wymieszaj.
3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru. Ubij pianę z białek. Kiedy będzie już prawie gotowa, dodaj 50 g cukru i ubijaj, aż będzie sztywna. Dodaj łyżkę piany do masy czekoladowej, żeby ją zmiękczyć. Potem delikatnie wymieszaj resztę.
4. Tortownicę z masą wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na 15 minut.
5. Przygotuj krem: ubij śmietanę z cukrem, dodaj amaretto. Oprósz ciasto kakao.
Podawaj lekko przestudzone z kremem amaretto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz