Lubię wodę różaną. Podobnie jak lawenda zmienia każdą rzecz w coś nieco intrygującego w smaku. W połączeniu z truskawkami gra idealnie. Hibiskus działa kolorem i daje lekko kwaśny posmak, dzięki czemu całość nie jest mdła. Idealnie na tą porę roku.
/Składniki na około 8 babeczek:/
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka wody różanej
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki (1-2 na babeczkę)
Masło utrzeć z cukrem i wodą różaną. Dodać jajko, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.
Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki i do każdej babeczki powkładać po 1-2 truskawki.
Piec w 10 stopniach około 25 minut.
Ostudzić.
krem hibiskusowy:- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka suszonego hibiskusa
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietankę podgrzać z suszonymi płatkami hibiskusa.
Ostudzić (w tym czasie nabierze smaku, aromatu i koloru).
Przecedzić przez siko i przełożyć do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
Nakładać na babeczki.
Po nałożeniu przechowywać w lodówce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz