wtorek, 25 lipca 2017

Serniczki z mascarpone, serkiem waniliowym, czereśniami i dwoma czekoladami

  • 250 g mascarpone
  • 150 g serka waniliowego/kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 75 g białej czekolady, roztopionej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady) i zmiksować (nie za długo!)*. Następnie dodać czekoladę, zmiksować do połączenia.

Masę serową rozdzielić pomiędzy foremki ułożone w formie do muffinów.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut, aż serniczki będą ścięte.
Ostudzić w uchylonym piekarniku.
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • pół tabliczki czekolady deserowej/gorzkiej
  • czereśnie

    Olej kokosowy wraz z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, aż powstanie polewa.
    Polać nią serniczki i na każdym ułożyć po jednej czereśni.

    Przechowywać w lodówce.
Prześlij komentarz