wtorek, 1 sierpnia 2017

Serniczki z czekoladą Oreo

 Latem lubię schłodzony sernik.
No, dobra. Nie tylko latem :)
Lubię desery na zimno o każdej porze roku.
Często piekę na zapas i mrożę. 

Wystarczy wyjąć na noc do lodówki i na następny dzień mamy gotowca.
Zauważyłam, że sernik z Oreo to już klasyka. Zwłaszcza w sieciowych kawiarniach na całym chyba świecie.
Spróbujcie w domu. Koniecznie! 

Źródło przepisu: moje wypieki
W oryginalnym przepisie użyto ciasteczek Oreo, nie jak u mnie czekolady.

  • 250 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
  • 60 g kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
  • 0,25 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka rumu waniliowego/tequili kawowej
    +czekolada Milka Oreo

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Wszystko (oprócz czekolady) zmiksować w malakserze na gładką masę.
    Można dodać posiekaną czekoladę w tym momencie.
    Ciasto rozdzielić pomiędzy 7 papilotek.
    Jeśli nie dodaliśmy wcześniej czekolady, do każdej papilotki włożyć po jednej/dwie kosteczki.
    Piec przez około 20-30 minut w 160 stopniach C.

    Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Prześlij komentarz