Cóż to za wspaniałe babeczki!
Owocowe, delikatnie kwaskowate na śmietankowym cieście ucieranym.
To taki wypiek, który każdy lubi.
Źródło przepisu: PLACEK BUDYNIOWY Z AGRESTEM
/około 8 babeczek:/
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 30 g budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytryny
- owoce: agrest, porzeczki, maliny
Masło utrzeć z cukrem i otartą skórką z cytryny na jasną, puszystą masę.
Dodać jajka, ucierając nadal.
Powoli dosypywać suche składniki (mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia).
Całość wymieszać i przełożyć do wgłębień na babeczki.
Do każdej powciskać po kilka owoców.
Piec w 170 stopniach przez około 25 minut, do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz