niedziela, 31 lipca 2016

Babeczki kokosowo-cytrynowe z ricottą


Kiedy pierwszy raz spróbowałam ricotty... ZACHWYCIŁAM SIĘ.
Smak, konsystencja, wszystko! Idealna.

Oprócz mojej ulubionej kanapkowej wersji z pomidorkami koktajlowymi, solą i ewentualnie bazylią jest doskonała do słodkich wypieków.

Oto jeden z nich:

Inspirowane tym przepisem

          /6-7 babeczek:/
  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g drobnego cukru/cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g ricotty

    Ubić pianę z białek, aż będzie sztywna.
    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę.
    Dodać ricottę i skórkę cytrynową, wymieszać.
    Następnie dodać wiórki kokosowe.
    Połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać.
    Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i piec w 160 stopniach około 30-40 minut.
    Ostudzić.
    Można schłodzić w lodówce (POLECAM!).

Prześlij komentarz