poniedziałek, 18 lipca 2016

Ciasteczka z kremem z czarnej porzeczki

         

          Składniki na jedną blachę:
  • 80 g miękkiego masła
  • 0,25 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • *krem porzeczkowy do nadziewania ciasteczek przed pieczeniem
Wszystkie składniki OPRÓCZ KREMU Z PORZECZEK dokładnie zmiksować i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Po tym czasie wyjąc masę z lodówki i formować niewielkie kuleczki, lekko je spłaszczając i robiąc w nich wgłębienie (ja robię to palcem).
Do każdego ciasteczka włożyć około pół łyżeczki kremu porzeczkowego.
Piec w 160 stopniach około 15 minut.

           Krem z czarnej porzeczki 
  • 125 g czarnej porzeczki
  • 1 żółtko
  • 35 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka likieru porzeczkowego

    Porzeczki przełożyć do rondelka i wymieszać z cukrem.
    Pogotować przez chwilę na małym ogniu, aż owoce puszczą sok.
    Wszystko przecedzić przez sitko.
    Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia.
    Masę lekko ostudzić i dodać żółtko.
    Dokładnie wymieszać trzepaczką balonową.
    Pod koniec dodać łyżkę likieru.
    Masę można przelać do słoika i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Prześlij komentarz