sobota, 14 stycznia 2017

Ciasto pomarańczowo-migdałowe z jagodami


Ulepszyłam stary przepis, który w poprzedniej wersji był za tłusty i miał zbyt mało wyczuwalne smaki. Pomarańcze i migdały to smaki, które zimą mi jak najbardziej odpowiadają. Zresztą... Nie tylko zimą :) Można dorzucić garść borówek na wierzch i pysznie aromatyczne ciasto gotowe!

         /1 duża keksówka/dwie mniejsze babki:/
  • 200g masła, miękkiego
  • 200 g cukru
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g mielonych migdałów
  • garść jagód

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na gładką masę.
    Dodawać powoli jajka, miksując po każdym dodaniu.
    Stopniowo dodawać partiami: mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i sok z pomarańczy, aż wykorzystamy wszystkie składniki (ja podzieliłam to na trzy partie).
    Jedną większą keksówkę/dwie mniejsze formy zabezpieczyć, przelać ciasto i posypać owocami.
    Piec około 35 minut, do suchego patyczka.
    Ostudzić.
    Można posypać delikatnie cukrem pudrem.
Prześlij komentarz