Lubię marcepan.
Ludzie dzielą się na takich, którzy go uwielbiają albo nienawidzą.
Ciężko na rynku o taki, który nie będzie zawierał śmieci typu tłuszcz palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy itd. Ale ten wysokiej jakości potrafi zmienić smak zwykłych babeczek w coś na prawdę wyszukanego. Polecam wypróbować poniższy przepis!
Znalazłam w sieci zestawienie słodkości z marcepanem w roli głównej. Zajrzyjcie TUTAJ, żeby wiedzieć co kupić. Strona zawiera wiele produktów, które możemy porównać.
/6 babeczek:/
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 75 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki tecquili kawowej (ja używam TAKIEJ)/likieru kawowego
- około 30 g marcepanu, posiekanego (może być w czekoladzie)
Olej utrzeć z cukrem i jajkami na gładką i puszystą masę.
Dodać alkohol.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypać do mokrych składników.
Na końcu dodać posiekany marcepan i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto na babeczki rozdzielić pomiędzy papilotki.
Piec w 170 stopniach około 25 minut.
UWAGA!!! Można zrobić wersję kakaową. Wystarczy do mąki dodać dwie łyżki kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz