poniedziałek, 9 stycznia 2017

Babeczki z marcepanem i tequilą kawową


Lubię marcepan.
Ludzie dzielą się na takich, którzy go uwielbiają albo nienawidzą.
Ciężko na rynku o taki, który nie będzie zawierał śmieci typu tłuszcz palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy itd. Ale ten wysokiej jakości potrafi zmienić smak zwykłych babeczek w coś na prawdę wyszukanego. Polecam wypróbować poniższy przepis!

Znalazłam w sieci zestawienie słodkości z marcepanem w roli głównej. Zajrzyjcie TUTAJ, żeby wiedzieć co kupić. Strona zawiera wiele produktów, które możemy porównać.

           /6 babeczek:/
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 75 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki tecquili kawowej (ja używam TAKIEJ)/likieru kawowego
  • około 30 g marcepanu, posiekanego (może być w czekoladzie)

    Olej utrzeć z cukrem i jajkami na gładką i puszystą masę.
    Dodać alkohol.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypać do mokrych składników.
    Na końcu dodać posiekany marcepan i delikatnie wymieszać łyżką.
    Ciasto na babeczki rozdzielić pomiędzy papilotki.
    Piec w 170 stopniach około 25 minut.

    UWAGA!!! Można zrobić wersję kakaową. Wystarczy do mąki dodać dwie łyżki kakao.
Prześlij komentarz