Zostało mi trochę śmietanki kremówki i chciałam zużyć ją przepisowo (przed upływem 48 godzin). Znalazłam w domu foremkę misiową, której użyłam już w tym roku do pieczenia pierniczków, ale były tak urocze, że zrobiłam w niej także te herbatniki.
Polecam!
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 125 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 30 ml śmietanki kremówki
- migdały, całe
- szczypta przyprawy do kawy i deserów (ostatnio się w niej zakochałam, ale można pominąć)
Wszystkie składniki oprócz migdałów zagnieść lub zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 3 mm.
Jeśli ciasto się bardzo klei, należy lekko podsypać je mąką.Wycinać misie (lub inne kształty) i na środek każdego ciasteczka lekko wcisnąć po jednym migdale. Misie mogą je przytulić ;)
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz