wtorek, 13 grudnia 2016

Babeczki tiki-taki


Kilka razy zdarzało mi się upiec babeczki z posiekanymi michałkami. Teraz w ramach akcji "Z MIŁOŚCI DO RADOŚCI" kupowałam jak szalona wyroby firmy Wawel (nie, nie jest to sponsorowany post). Przyszła pora na jedne z lubianych słodkości i teraz tiki-taki wylądowały w babeczkowym świecie :)

           /6 babeczek:/
  • 60 g oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 75 g mąki orkiszowej (próbowałam też pół na pół z kasztanową)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mocnego espresso/tequili kawowej/rumu/likieru kawowego
  • 40-50 g tiki-taków/czekolady o tym smaku, drobno posiekanych

    Olej kokosowy utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Dodać jajko, zmiksować.
    Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Stopniowo dosypywać mąkę na przemian z kawą/alkoholem.
    Papilotki na babeczki wypełnić ciastem.
    Piec w 170 stopniach około 25 minut.
    Ostudzić.
Prześlij komentarz