piątek, 25 listopada 2016

Sezamowe pierniczki


Zmodyfikowałam przepis na Basler Herzen i zrobiłam takie maleństwa.
W strukturze przypominające korzenne makaroniki, z sezamem zamiast migdałów i czekoladą.
Spróbujcie koniecznie! Warto :)


  • 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • 250 g zmielonego sezamu (można użyć ulubionych orzechów)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (można przyprawić ulubioną kombinacją przypraw korzennych)
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia i dodać szczyptę soli,
    Białka ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z mielonym sezamem, kakao i przyprawami.
    Połączyć masę sezamowo-białkową z czekoladą.
    Na końcu dodać rum i dokładnie wymieszać.
    Całość schłodzić w lodówce (najlepiej piec następnego dnia).
    Wyjąć, rozwałkować i wycinać ciasteczka w dowolnych kształtach.
    Piec w 200 stopniach około 8-13 minut, aż ciasteczka się zrumienią.
Prześlij komentarz