poniedziałek, 28 listopada 2016

Crumble(owe) tartaletki z jabłkami


Dzięki płatkom owsianym dają energię i nadają się na pożywną przekąskę.
Ja lubię czasem urozmaicić sobie śniadanie taką tartaletką.
Olej kokosowy, miód i cynamon świetnie ze sobą współgrają.

           /5 małych tartaletek:/

  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego)/masła
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • kilka łyżek prażonych jabłek, najlepiej bez dodatku cukru

    Olej stopić i dodać do niego miód ze szczyptą cynamonu.
    Wymieszać.
    Do jeszcze ciepłego oleju dosypać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi.
    Tak przygotowaną masą wylepić foremki na tartaletki.
    Na środek każdej z nich wyłożyć czubatą łyżeczkę nadzienia jabłkowego.
    Posypać każdą resztą ciasta kruszonkowego.

    Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut, do zrumienienia.
Prześlij komentarz