niedziela, 6 listopada 2016

Bananowe chlebki (babeczki)

Uwielbiam chlebki bananowe.
Był taki czas, że skończył się jeden i od razu piekłam następny.
Raz klasyczny, raz z czekoladą, innym razem z otrębami, śliwkami suszonymi (tutaj).

Najlepsze są z tych bardzo dojrzałych, czarnych i odurzająco pachnących słodyczą bananów.

Poniżej dzielę się przepisem, który powstał w oparciu o klasyczny bananowy chlebek Sophie Dahl, od którego zaczęła się moja miłość do wypieków z bananami.

           /6 babeczek:/ 
  • 1 bardzo duży, dojrzały banan
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 30 g masła, miękkiego (można roztopić i ostudzić)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 85 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)
  • opcjonalnie: posiekana czekolada, ulubione orzechy

Banana rozgnieść widelcem na papkę.
Dodać jajko, masło i cukier. Wymieszać do połączenia składników.
Powoli dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
6 papilotek na babeczki wyłożyć ciastem.
(Można posypać czekoladą lub dodać ulubione orzechy.
Piec w 175 stopniach około 20-25 minut.
Prześlij komentarz