wtorek, 30 sierpnia 2016

Szarlotka bezglutenowa



          /mała tortownica 16-18 cm:/

  • 225 g mąki bezglutenowej, mieszanki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • prażone jabłka

    Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek umieścić w dużej misie i zagnieść/zmiksować.
    Można podzielić na dwie części.
    Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Połową ciasta wyłożyć blachę i podpiec do lekkiego zrumienienia (około 10 minut).
    Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i przykryć pozostałą częścią ciasta.
    Piec jeszcze około 30 minut.

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem/polać lukrem.
    Można podać z lodami lub/i bitą śmietaną.

    Bazowałam na TYM PRZEPISIE
Prześlij komentarz