poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Brownie z orzechami makadamia, na keksówkę


Klasyczne.
Dla czokoholików i nie tylko.
Do zrobienia bez użycia miksera, w rondelku z grubym dnem.
Do mieszania użyłam drewnianej łyżki.

          /1 średniej wielkości keksówka:/
  • 120 g masła
  • 120 g czekolady, gorzkiej
  • 2 jajka
  • 160 g drobnego cukru
  • odrobina cynamonu 
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g drobno posiekanych orzeszków makadamia (lub innych)

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia/folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić z czekoladą na małym ogniu.
Dodać odrobinę soli i ewentualnie cynamon.
Dodać cukier, wymieszać.
Jak masa lekko ostygnie, wbić dwa jajka i dokładnie połączyć z masą czekoladową.

Dodać mąkę i posiekane orzechy.
Dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka.
Całość przełożyć do keksówki i piec około 25 minut.

UWAGA!
Brownie nie pieczemy do "suchego patyczka".
To ciasto, które ma przypominać w środku zakalec, ale na zewnątrz powinno tworzyć charakterystyczną skorupkę. To znak, że jest upieczone.
Prześlij komentarz