piątek, 13 maja 2016

Ciasteczka z czekoladą, płatkami quinoa i migdalami/orzechami w kilku wersjach



Kolejny słodki przepis z książki Ziarna dają siłę.
Oryginalnie nazwane są czekoladowymi ciasteczkami z płatkami quinoa i orzechami pekan, jednak ja nie miałam w zanadrzu pekanów a ciastka, w których czekolada jest posiekana i dorzucona do innych składników to zdecydowanie ciasteczka Z CZEKOLADĄ a nie ciasteczka CZEKOLADOWE.
Takie tam drobnostki, ale według mnie czasem mogą mieć znaczenie.
Nie zmienia to faktu, że przepis jest świetny!

Podaję dwie wersje: moją zmodyfikowaną oraz "książkową" oryginalną.
Poniżej przepisów znajdują się wskazówki jak wykonać wersje specjalne dla alergików i unikających poszczególnych składników (gluten, orzechy).
Sposób wykonania i pieczenia jest taki sam we wszystkich przypadkach.

         Moja wersja:

         /około 30 ciasteczek:/
  • 110 g miękkiego, niesolonego masła
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g płatków quinoi
  • 150 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 50 g płatków migdałowych
___________________________________________________________________________
       
         Oryginalny przepis:

         /około 18 ciasteczek:/
  • 130 g niesolonego masła
  • 125 g (2/3 szklanki) brązowego cukru
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 110 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g (1 szklanka) płatków quinoi
  • 150 g mlecznej czekolady, pokruszonej
  • 65 g (2/3 szklanki) orzechów pekan, posiekanych

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
    Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem na kremową masę.
    Dodaj jajko i wanilię i zmiksuj.
    Dosyp mąki oraz proszku do pieczenia do utartego masła i wymieszaj.
    Dodaj płatki quinoi, czekoladę i orzechy pekan (migdały) i wymieszaj.
    Łyzką stołową nabieraj porcje ciasta i formuj z niego kule.
    Układaj je ma blasze do pieczenia, zachowując czterocentymetrowe odstępy.
    Widelcem oprószonym maką spłaszcz kule i piecz 12-15 minut do zrumienienia ciasta.
    Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na 5 minut do ostygnięcia, następnie przenieś ciasteczka na drucianą kratkę.


    WSKAZÓWKI:

    W wersji bezglutenowej zastąp zwykłą mąkę 55 g (1/3 szklanki) mąki ryżowej i 55 g mąki bezglutenowej.

    W wersji bez orzechów zastąp orzechy pekan posiekanymi daktylami albo suszoną żurawiną.

    Ciastka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni.


Prześlij komentarz