Prędko, prędzej! Trzeba coś zrobić w nowych foremkach./8 babeczek:/
Ta myśl przyświecała przy powstawaniu tych babeczek. Mój pierwszy raz z melasą i nowymi foremkami! Szybkie, proste i smaczne. A do tego zdrowo bananowe.
- 2 dojrzałe i rozgniecione na papkę banany
- 3 łyżki melasy (ewentualnie miodu/syropu z agawy)
- 3 łyżki bezwonnego oleju (np, rzepakowego)
- 1 jajko
- 85 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- *ulubione przyprawy (polecam cynamon lub przyprawę "karmel i wanilia" w młynku)
Przełożyć do papilotek/silikonowych foremek.
Piec w 175 stopniach około 25 minut (aż patyczek wetknięty w babeczkę nie będzie obrany w ciasto).
Po upieczeniu można polać ulubioną czekoladą, posypać cukrem pudrem...Ja dzisiaj rozpuściłam około 40 g czekolady karmelowej wraz z łyżką śmietanki kremówki i wypełniłam nią wgłębienia w babeczkach. JEŚLI ROBICIE W ZWYKŁYCH FOREMKACH - MOŻECIE JE POLAĆ NA WIERZCHU TAKĄ POLEWĄ :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz