poniedziałek, 2 maja 2016

Bananowe babeczki (z karmelowym dodatkiem)

Prędko, prędzej! Trzeba coś zrobić w nowych foremkach.
Ta myśl przyświecała przy powstawaniu tych babeczek. Mój pierwszy raz z melasą i nowymi foremkami! Szybkie, proste i smaczne. A  do tego zdrowo bananowe.
         /8 babeczek:/
  • 2 dojrzałe i rozgniecione na papkę banany
  • 3 łyżki melasy (ewentualnie miodu/syropu z agawy)
  • 3 łyżki bezwonnego oleju (np, rzepakowego)
  • 1 jajko
  • 85 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • *ulubione przyprawy (polecam cynamon lub przyprawę "karmel i wanilia" w młynku)
Banany wymieszać z melasą, olejem i jajkiem, używając widelca. Powoli dosypywać mąkę z sodą i przyprawami.
Przełożyć do papilotek/silikonowych foremek.
Piec w 175 stopniach około 25 minut (aż patyczek wetknięty w babeczkę nie będzie obrany w ciasto).

Po  upieczeniu można polać ulubioną czekoladą, posypać cukrem pudrem...
Ja dzisiaj rozpuściłam około 40 g czekolady karmelowej wraz z łyżką śmietanki kremówki i wypełniłam nią wgłębienia w babeczkach. JEŚLI ROBICIE W ZWYKŁYCH FOREMKACH - MOŻECIE JE POLAĆ NA WIERZCHU TAKĄ POLEWĄ :)

Prześlij komentarz