Potrzebowałam czegoś prostego, wyjątkowego, nie za słodkiego i orzeźwiającego.
To ciasto jest dokładnie takie. Kakaowy biszkopt i cytrynowy mus. Delikatne i pięknie się prezentuje.
Przepis zaczerpnięty od Doroty :)
UWAGA! Ja zrobiłam mus tylko z połowy porcji. W oryginalnej wersji składniki są podwojone.
Ciasto wykonałam na kwadratowej blasze o boku 20 cm.
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 150 g cukru pudru
- 45 g kakao
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel.
Dodać przesiane kakao, zmiksować.
Do masy kakaowej delikatnie wmieszać białka, łyżka po łyżce.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach około 30 - 40 minut.
Ostudzić.
Mus cytrynowy:
- 0,25 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 50 g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki, schłodzonej
Masło wyjąć odpowiednio wcześnie, aby było miękkie.
W garnuszku zagotować sok z cytryny z jedną czwartą szklanki cukru.
Mieszać, aż cukier się całkiem rozpuści.
Zdjąć z palnika.
W misie miksera utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na jasną i gęstą masę.
Do masy dodawać stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując.
Przelać z powrotem do garnuszka i gotować (jak budyń), cały czas mieszając. Uważać, aby się nie przypaliło!
Kiedy się zagotuje zdjąć z palnika.
Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość (zajmie to kilkanaście minut).
Powoli, stopniowo dodawać masło, cały czas miksując.
Dodać skórkę otartą z cytryny.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę kremówkę.
Dodać ją do cytrynowej masy, delikatnie wymieszać.
Mus przełożyć na biszkopt kakaowy, wyrównać.
Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Przechowywać w lodówce.
Polecam udekorować startą na wiórki ciemną czekoladą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz