Pizzę każdy lubi inną.
Ja najbardziej lubię prostą, klasyczną Margaritę z mozzarellą, pomidorami i ewentualnie oliwkami.
Dzisiaj na życzenie mamy pizza jest z tuńczykiem, parmezanem i koniecznie (!) pastą z suszonych pomidorów (na którą mama zachorowała jakieś pół roku temu i zakochanie trwa nadal).
Podaję mój podstawowy spód na standardową 22 cm tortownicę.
/Ciasto na pizzę:/
- 125 g mąki pszennej
- 60 ml wody, letniej
- łyżeczka suszonych drożdży (lub drugie tyle świeżych)
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- *odrobina mąki do podsypania
Mąkę pszenną z suszonymi drożdżami* i solą umieścić w misce.
Powoli dolewać letnią wodę i oliwę, zagniatając gładkie i sprężyste ciasto.
*Jeśli używamy drożdży świeżych, należy je wcześniej rozpuścić w wodzie, robiąc rozczyn z łyżki mąki i połowy wody.
Tak przygotowane ciasto pozostawić w misce i przykryć suchą ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła (o średnicy Waszej blachy).
Można blachę wyłożyć papierem do pieczenia/wysmarować oliwą.
Przełożyć na nią ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto urośnie posmarować ulubionym sosem pomidorowym i układać ulubione składniki.
PROSTY SOS POMIDOROWY:
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
W zależności od ilości składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz