środa, 6 kwietnia 2016

Pizza, czyli znowu wytrawnie


Pizzę każdy lubi inną.
Ja najbardziej lubię prostą, klasyczną Margaritę z mozzarellą, pomidorami i ewentualnie oliwkami.
Dzisiaj na życzenie mamy pizza jest z tuńczykiem, parmezanem i koniecznie (!) pastą z suszonych pomidorów (na którą mama zachorowała jakieś pół roku temu i zakochanie trwa nadal).

Podaję mój podstawowy spód na standardową 22 cm tortownicę.

/Ciasto na pizzę:/
  • 125 g mąki pszennej
  • 60 ml wody, letniej
  • łyżeczka suszonych drożdży (lub drugie tyle świeżych)
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • *odrobina mąki do podsypania 

Mąkę pszenną z suszonymi drożdżami* i solą umieścić w misce.
Powoli dolewać letnią wodę i oliwę, zagniatając gładkie i sprężyste ciasto.
*Jeśli używamy drożdży świeżych, należy je wcześniej rozpuścić w wodzie, robiąc rozczyn z łyżki mąki i połowy wody.

Tak przygotowane ciasto pozostawić w misce i przykryć suchą ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła (o średnicy Waszej blachy).
Można blachę wyłożyć papierem do pieczenia/wysmarować oliwą.
Przełożyć na nią ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Kiedy ciasto urośnie posmarować ulubionym sosem pomidorowym i układać ulubione składniki.

PROSTY SOS POMIDOROWY:
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego  
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
Piekarnik nagrzać do 230 stopni i piec około 10-20 minut.
W zależności od ilości składników.
Prześlij komentarz