piątek, 22 kwietnia 2016

Jogurtowa babka cytrynowo-pistacjowa


Aromatyczna, delikatna babeczka na jogurcie.
Smak pistacji nie jest dominujący - użyłam jedynie jogurtu o ich smaku.
Mięciutka i orzeźwiająco cytrynowa.
Szczelnie zawinięta postoi do kilku dni i będzie nadal smaczna.

Możecie użyć innego jogurtu (naturalnego lub waniliowego), ale polecam wypróbować w pistacjowej wersji :)

  • 120 g jogurtu pistacjowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g cukru
  • 75 ml stopionego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 jajka

    Jajka utrzeć z cukrem, masłem, skórką i sokiem z cytryny.
    Dodać jogurt, wymieszać.
    Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać NIE ZA DŁUGO!!!
    Formę na średnią babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką/mielonymi migdałami.
    Cisto przelać do przygotowanej formy i piec w 180 stopniach około 50 minut.
    Wyjąć i ostudzić.



Prześlij komentarz