Aromatyczna, delikatna babeczka na jogurcie.
Smak pistacji nie jest dominujący - użyłam jedynie jogurtu o ich smaku.
Mięciutka i orzeźwiająco cytrynowa.
Szczelnie zawinięta postoi do kilku dni i będzie nadal smaczna.
Możecie użyć innego jogurtu (naturalnego lub waniliowego), ale polecam wypróbować w pistacjowej wersji :)
- 120 g jogurtu pistacjowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 100 g cukru
- 75 ml stopionego masła
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
Jajka utrzeć z cukrem, masłem, skórką i sokiem z cytryny.
Dodać jogurt, wymieszać.
Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać NIE ZA DŁUGO!!!
Formę na średnią babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką/mielonymi migdałami.
Cisto przelać do przygotowanej formy i piec w 180 stopniach około 50 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz