środa, 10 lutego 2016

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, sezamem i skórką pomarańczową


Na podstawie znanego większośći freaków kulinarnych przepisu na CIASTECZKA SŁONECZNIKOWO-OWSIANE.
Wyciskałam sok z pomarańczy. Była tak piękna, że nie mogłam zostawić na straty takiej skórki pomarańczowej :) Słonecznika było troszkę, dosypałam jeszcze sezamu i voila!
Polecam!
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika (wcześniej podprażonych na suchej patelni i ostudzonych)
  • 0,5 szklanki ziaren sezamu (podprażonych i ostudzonych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Powoli dosypać płatki owsiane i ziarna.
Połączyć wszystko do całkowitego wymieszania.
Można schłodzić przed pieczeniem, aby się łatwiej lepiły :)
Z ciasta formować kuleczki o wielkość orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając.
Piec w 170 stopniach około 15 minut.
Ciasteczka powinny być złote.
Prześlij komentarz