Kruche, chrupiące, delikatne. Tym razem z migdałami zamiast czekolady i jedynie drobną dekoracją czekoladową w kształcie serduszek :)
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 150 g mąki owsianej
- 30 g mielonych migdałów
- garść płatków migdałowych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem na puszystą masę.
Dodać jajko, zmiksować.
Dodać mąkę owsianą wymieszaną z sodą i mielonymi migdałami.
Połączyć.
Dodać płatki migdałowe i wymieszać.
Tak przygotowaną masę owinąć folią spożywczą i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.
Po tym czasie wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Można posypać czekoladą (ja udekorowałam czekoladowymi serduszkami).
Piec 15-20 minut w 170 stopniach, aż ciasteczka będą rumiane.
Poczekać aż ostygną i lekko stwardnieją. Dopiero wtedy zdjąć z blachy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz