piątek, 19 lutego 2016

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i migdałami


Kruche, chrupiące, delikatne. Tym razem z migdałami zamiast czekolady i jedynie drobną dekoracją czekoladową w kształcie serduszek :)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 150 g mąki owsianej
  • 30 g mielonych migdałów
  • garść płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem na puszystą masę.
    Dodać jajko, zmiksować.
    Dodać mąkę owsianą wymieszaną z sodą i mielonymi migdałami.
    Połączyć.
    Dodać płatki migdałowe i wymieszać.
    Tak przygotowaną masę owinąć folią spożywczą i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.
    Po tym czasie wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Można posypać czekoladą (ja udekorowałam czekoladowymi serduszkami).
    Piec 15-20 minut w 170 stopniach, aż ciasteczka będą rumiane.
    Poczekać aż ostygną i lekko stwardnieją. Dopiero wtedy zdjąć z blachy.
Prześlij komentarz