wtorek, 23 lutego 2016

Kuki z wiśniami suszonymi (dla czokoholików)



/Około 30 sporych ciasteczek:/

  • 150 g gorzkiej czekolady (100 + 50)
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki pełnoziarnistej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 100 g suszonych wiśni (mogą być kandyzowane, można też użyć żurawiny)
100 g czekolady umieścić w rondelku wraz z masłem i roztopić w kąpieli wodnej.
Dodać szczyptę soli, ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać ostudzoną czekoladę z masłem.
Zmiksować, po czym dosypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać suszone owoce i ewentualnie 50 g posiekanej czekolady*.
Wyłożyć 2-3 blachy papierem do pieczenia.
Formować ciasteczka (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy je schłodzić w lodówce około pół godziny) wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze w sporych odstępach.
Piec w 170 stopniach około 15 minut (aż utworzą charakterystyczną skorupkę na wierzchu).

*Można pominąć dodatkowe 50 g czekolady, albo pokruszyć je na wierzch ciasteczek.
Ja kilka ciasteczek posypałam posiekanymi krówkami.

Prześlij komentarz