To ciasteczka z minimalną ilością tłuszczu, zdrowymi płatkami owsianymi i aromatycznymi dodatkami. Polecam:)
/2-3 duże blachy ciasteczek/
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego (jabłko starte na tarce i podduszone w rondelku)
- 1 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny i daktyli (ewentualnie innych ulubionych suszonych owoców)
- 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać.
W dużej misce utrzeć masło, oba rodzaje cukru, jajko i mus jabłkowy. Do "mokrych" składników dosypać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dokładnie połączyć. Na końcu dosypać płatki owsiane z bakaliami. Wymieszać.
Wykładać na blachę w dość sporych odstępach.
UWAGA! JEŚLI CIASTO SIĘ ZBYT MOCNO KLEI NALEŻY JE SCHŁODZIĆ OKOŁO PÓŁ GODZINY LUB GODZINĘ W LODÓWCE!
Piec w rozgrzanym piekarniku około 12 minut (aż będą matowe na powierzchni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz