czwartek, 16 kwietnia 2015

Ciasteczka owsiane z musem jabłkowym, żurawiną i daktylami

Jest masa przepisów na ciasteczka owsiane. Wbrew pozorom są one bardzo lubiane przez większość osób jakie znam. Często słyszy się, że to co zdrowe nie jest smaczne. Ja sądzę inaczej :)
To ciasteczka z minimalną ilością tłuszczu, zdrowymi płatkami owsianymi i aromatycznymi dodatkami. Polecam:)

/2-3 duże blachy ciasteczek/
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego (jabłko starte na tarce i podduszone w rondelku)
  • 1 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny i daktyli (ewentualnie innych ulubionych suszonych owoców)
  • 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia


    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać.
    W dużej misce utrzeć masło, oba rodzaje cukru, jajko i mus jabłkowy. Do "mokrych" składników dosypać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dokładnie połączyć. Na końcu dosypać płatki owsiane z bakaliami. Wymieszać.
    Wykładać na blachę w dość sporych odstępach.

    UWAGA! JEŚLI CIASTO SIĘ ZBYT MOCNO KLEI NALEŻY JE SCHŁODZIĆ OKOŁO PÓŁ GODZINY LUB GODZINĘ W LODÓWCE!

    Piec w rozgrzanym piekarniku około 12 minut (aż będą matowe na powierzchni).
Prześlij komentarz