środa, 25 kwietnia 2018

Domowy likier z kukułek (kukułka)



Wersja słynnego likieru bez żółtek.

Prosta, szybka i niewymagająca wiele wprawy.
Bardzo dobry, słodki, ale nie do przesady.
Dla wielbicieli kukułek, Talki i miłośników eksperymentowania :)
  •     500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  •     220g kukułek (karmelków)
  •     250 ml wódki (ja robię pół na pół ze spirytusem!)

    Mleko przelać do rondelka z grubym dnem i dodać kukułki.
    Postawić na niewielkim ogniu i mieszać, aż cukierki się rozpuszczą i połączą się z mlekiem.
    Całkowicie ostudzić i dolać wódkę.
    Wymieszać i przelać do butelek.
    Przechowywać w lodówce.

    Dobrze, aby składniki się przegryzły przez 1-2 dni.
    Oczywiście NALEŻY SPRÓBOWAĆ WCZEŚNIEJ ;)

Brak komentarzy: