Kiedyś upiekłam TO BROWNIE i zainspirowana nim, postanowiłam tym razem zrobić babeczki.
Porcję podzieliłam na pół, zrezygnowałam z oleju i wyszło bardzo dobrze. Polecam dla odmiany!
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 0,5 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 0,5 szklanki cukru do wypieków (użyłam brązowego)
- 1/4 szklanki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
- pekany, na każdą babeczkę po jednymKaszę jaglaną wypłukać kilkakrotnie, odcedzić.Do garnuszka z gotującą się wodą wsypać kaszę, dodać sól.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, aż woda odparuje (z zaleceniami na opakowaniu kaszy, której używacie).Przestudzić i zblendować.Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.Przygotować formę na babeczki/muffiny, uprzednio wykładając ją papilotkami (u mnie silikonowa, więc nie było takiej potrzeby).Ciasto rozłożyć pomiędzy wgłębienia i na każdą porcję nałożyć po jednym orzeszku.Piec w temperaturze 180ºC przez 20-30 minut, lub do tzw. suchego patyczka.* w wersji bezglutenowej należy pamiętać o bezglutenowym proszku do pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz