- 175 ml oleju
- 175 g drobnego cukru
- 4 duże (lub 5 mniejszych) jajka
- 120 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru Amaretto
Olej utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając po dodaniu każdego.
Dodać Amaretto i wymieszać.
Mąkę połączyć z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Powoli i delikatnie wmieszać składniki sypkie (najlepiej łyżką).
Przelać do formy i piec w 160 stopniach około 45 minut, do suchego patyczka.
Można przed pieczeniem posypać płatkami migdałów.
Smacznego!
poniedziałek, 6 lutego 2017
Babka migdałowa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz