poniedziałek, 6 lutego 2017

Babka migdałowa

  • 175 ml oleju
  • 175 g drobnego cukru
  • 4 duże (lub 5 mniejszych) jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru Amaretto

    Olej utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając po dodaniu każdego.
    Dodać Amaretto i wymieszać.
    Mąkę połączyć z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
    Powoli i delikatnie wmieszać składniki sypkie (najlepiej łyżką).
    Przelać do formy i piec w 160 stopniach około 45 minut, do suchego patyczka.
    Można przed pieczeniem posypać płatkami migdałów.
    Smacznego!
Prześlij komentarz