poniedziałek, 3 października 2016

(prawie) czarne ciasteczka


  • 150 g cukru trzcinowego
  • 90 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 30 g kakao
  • 50-100 g białej czekolady, posiekanej
Cukier utrzeć z masłem i jajkiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodać suche składniki do masy maślanej i połączyć.
Na końcu dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (będą potrzebne dwie duże) wyłożyć ciasteczka, formując z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczając dłonią.
Piec 8-10 minut.
Smacznego :)
Prześlij komentarz