wtorek, 11 października 2016

Sernik piernikowy


Na podstawie TEGO SERNIKA.
Spód wyłożyłam domowymi ciasteczkami kokosowymi.
Pominęłam skórkę pomarańczową i zrezygnowałam z polewy.
  • 500 g białego twarogu (zmielonego)
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy

    Spód wyłożyć ciasteczkami (lub pominąć).
    Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
    Przełożyć do formy.
    Piekarnik nagrzać do 180 st C.
    Wstawić sernik.
    Piec 45-50 minut.
    Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

    Ps. Przygotowałam polewę z czekolady deserowej i odrobiny oleju kokosowego.
    Jest dość luźny, więc sugeruję go przechowywać w lodówce.
Prześlij komentarz