Proste, szybkie, kruche, korzenne.
Można im nadać dowolny kształt a nawet odbić wzorek ze stempelków lub nadać wzór magicznym wałkiem (jak ja).
Nie była bym sobą, gdybym nie podjęła próby upieczenia z tego ciasta spodów do szarlotek w wersji mini. Tym bardziej, że korzenie zachęcały. I zachęciły!
Wyszły obłędnie!
Przepis z opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamis (nie jestem sponsorowana przez żadną firmę).
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie (20 g) przyprawy korzennej do ciasteczek (myślę, że każda inna też będzie się nadawać)
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyciąć foremkami ciasteczka.
Piec w temperaturze 210 stopni około 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz