środa, 25 listopada 2015

Ciasteczka gryczane z mleczną czekoladą


Przeglądając piny kilka miesięcy temu wpadłam na ten przepis.
Ostatnio wpadłam w szał pieczenia tzw. "icebox cookies", czyli ciasteczek, które się zagniata, formuje w wałeczek i chłodzi w lodówce przed upieczeniem. Idealna metoda dla studentów (czyli dla mnie), pracujących i wszystkich, którzy wracają późno do domu a chcieli by coś upiec częściej niż raz w tygodniu. Nie warto narzekać na brak czasu. Najlepiej się zabrać za dobrą organizację i ten przepis z pewnością to ułatwi. Bierzcie i pieczcie :)

/Dwie blachy ciasteczek/

  • 1,25 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 170 g masła, posiekanego na drobne kawałeczki
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • tabliczka mlecznej czekolady, dobrej jakości

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą (jak w przypadku kruchych ciasteczek).

Następnie (podobnie jak w przypadku CIASTECZEK Z ŻURAWINĄ oraz CIASTECZEK MOKKA) uformować wałeczek/prostokątny blok i owinąć folią spożywczą.
Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zimne ciasto pokroić na 3-4 milimetrowe ciastka i wykładać na blaszce.
Piec w 170 stopniach około 10-12 minut.

Prześlij komentarz