To kolejny wariant ciasteczek maślanych.
Kruche, maślane, delikatne i lekko cytrusowe. Bez dodatku jajka. Lekko słodkie.
Tym razem zamiast pomarańczy z rumem występuje cytryna z limoncello* :)
*włoski likier cytrynowy o wspaniałym aromacie
/16-18 ciasteczek:/
- 125 g masła
- 0,25 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej, pełnoziarnistej
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka limoncello
Z ciasta utworzyć wałeczek i owinąć go w folię.
Włożyć do lodówki i schłodzić minimum godzinę.
Po schłodzeniu wałeczek pokroić na plasterki, tworząc ciasteczka i układając je na blachę wyłożoną papierem o pieczenia.
Piec w 170 stopniach około 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz