środa, 4 listopada 2015

Ciasteczka cytrynowe z limoncello


To kolejny wariant ciasteczek maślanych.
Kruche, maślane, delikatne i lekko cytrusowe. Bez dodatku jajka. Lekko słodkie.
Tym razem zamiast pomarańczy z rumem występuje cytryna z limoncello* :)

*włoski likier cytrynowy o wspaniałym aromacie

/16-18 ciasteczek:/
  • 125 g masła
  • 0,25 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej, pełnoziarnistej
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka limoncello
Wszystko zagnieść do połączenia się składników.
Z ciasta utworzyć wałeczek i owinąć go w folię.
Włożyć do lodówki i schłodzić minimum godzinę.
Po schłodzeniu wałeczek pokroić na plasterki, tworząc ciasteczka i układając je na blachę wyłożoną papierem o pieczenia.

Piec w 170 stopniach około 10-12 minut.

Prześlij komentarz