/około 12 babeczek:/
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 64%)
- 125 masła
- 1/3 szklanki ciemnego rumu
- 110 ml espresso/ciemnej mocnej kawy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
Zdjąć z ognia. Dodać ciemny rum i kawę, wymieszać.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
Jajko roztrzepać widelcem i połączyć z czekoladową masą, dokładnie mieszając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli, stopniowo dosypywać do masy, cały czas mieszając (ja to zrobiłam w partiach, po 1/3 mąki).
Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej uprzednio papilotkami.
Piec w 170 stopniach około 25 minut, aż wierzch będzie ścięty i na patyczku nie będzie się obierać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz