Można tę tartę potraktować jak sernik, jednak dodatki sprawiają, że smak twarogu nie dominuje w całości. Jest dość słodka, orzeźwiająca i najlepiej smakuje schłodzona. Zamiast borówek, można użyć malin.
Spód:
- 250 g ciasteczek Oreo cytrynowych
- 50 g stopionego i lekko ostudzonego masła
Masło połączyć ze zblendowanymi na konsystencję piasku ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód formy na tartę (o średnicy 22-24 cm), lekko dociskając. Podpiec ok 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
Masa:- 350 g twarogu na sernik/zmielonego trzykrotnie
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- skórka otarta z cytryny (można pominąć)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- borówki, na wierzch tarty
W dużym naczyniu umieścić wszystkie składniki, oprócz borówek i zblendować na gładką masę. (Można zmiksować mikserem, pamiętając, żeby nie robić tego zbyt długo, tylko do połączenia składników.)
Masę przelać na podpieczony spód i wyłożyć na wierzchu borówki.
Piec jeszcze w 160 stopniach około 45 minut, aż wierzch tarty się zetnie. Należy kontrolować czas pieczenia i w razie potrzeby go przedłużyć.
Wyjąć i ostudzić.
Tartę podawać schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz