Kiedy chcę zużyć zapasy mąki, wymyślam np. kakaowe babeczki z owocami leśnymi.
To idealna pora, żeby wykorzystać to, co w lecie najlepsze!
/12 babeczek:/
- 150 g mąki orkiszowej razowej
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 110 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 110 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- owoce leśne (maliny, jeżyny, borówki, czereśnie)
- gorzka czekolada (na polewę)
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać jajka i zmiksować.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Dodawać do masy maślanej partiami, na przemian mąkę i mleko.
Miksować po każdym dodaniu.
Kiedy wszystkie składniki będą już połączone, przełożyć ciasto pomiędzy 12 papilotek.
Do każdego wgłębienia nałożyć owoce, zostawiając kilka malin/jeżyn do udekorowania.
Piec w 90 stopniach około 20-25 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią babeczki i na każdej ułożyć dorodne owoce (u mnie jeżyny).
3 komentarze:
Ja jestem wielką fanką różnego rodzaju wypiekanych babeczek i kiedy tylko mam okazję to oczywiście robię ich bardzo dużo. Najchętniej również zaglądam po przepisy do https://basiazsercem.pl/ gdyż to właśnie w tym miejscu odnajduję sprawdzone porady jeśli chodzi o wszelkie dania mączne.
Dzięki Ewelina! :)
Prześlij komentarz