Inspiracja: Trufle Patrycji
- 100g czekolady o zawartości kakao 70% (używam Lindt Orange)
- 5 łyżek śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie Old Nick Punch)
- skórka otarta z 1 małej, sparzonej pomarańczy (pomijam, jeśli daję czekoladę z pomarańczą)
- kakao (do obtoczenia trufli)
Śmietankę podgrzać na małym ogniu i rozpuścić w niej czekoladę.
Dodać masło.
Dodać masło.
Jeśli używamy czekolady bez pomarańczy, można dodać teraz skórkę pomarańczową.
Dodać likier.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Przełożyć całość do lodówki i schłodzić, aż stężeje (nawet całą noc).
Przełożyć całość do lodówki i schłodzić, aż stężeje (nawet całą noc).
Wyjąć i formować kulki truflowe.
Obtoczyć każdą kuleczkę w kakao i przełożyć do foremki papierowej na trufelki.
Przechowywać w lodówce.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz