środa, 3 stycznia 2018

Sernik z mlekiem kokosowym


Sernik-kombinacja kruchego spodu z odrobiną przypraw i delikatnie kokosowej masy serowej.
Dobrze się kroi i jest najsmaczniejszy po schłodzeniu w lodówce.
Smak kokosa jest tylko lekko wyczuwalny, nie dominuje nad całością. 
Jeśli ktoś nie lubi przyprawy korzennej, można ją śmiało pominąć i zastąpić np. wanilią.

To była moja propozycja na sylwestrowy i noworoczny deser.

W tym miejscu pragnę życzyć Wam wszystkim, aby 2018 był rokiem spełnienia, obfitego w miłość, szczęście i zdrowie. Celebrujcie codzienność i cieszcie się każdą chwilą.
________________________________________________________________________________

Sernik z mlekiem kokosowym

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Sernik można upiec też bez spodu.

S
pód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 50 g cukru pudru
Ciasto zagnieść i wylepić nim spód blachy (u mnie kwadrat 24x24 cm).

Masa serowa:
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego

    Wszystkie składniki zmiksować/zblendować blenderem.
    Wylać na spód i piec razem w 170 stopniach około godziny (w zależności od wielkości blaszki i piekarnika).
    Kiedy sernik będzie ścięty i sprężysty, wyłączyć piekarnik i ostudzić przy uchylonych drzwiach.
    Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy: